logo

Veelgestelde vragen

Maken airco’s lawaai?
Dat klopt! Sommige merken airconditioners hebben modellen die zeer veel geluid produceren. Zoveel dat je er moeilijk geconcentreerd bij kan werken en al helemaal niet bij kan slapen. Vraag daarom altijd hoeveel geluid het model van uw keuze maakt op 1 meter afstand. Meer dan 50db voor een buitenunit is LUIDRUCHTIG! Tegenwoordig zijn er al airco’s met slechts 20db (binnenunit) op de laagste stand!

Wat kunnen airco’s nog meer naast koude lucht uitblazen?
Tegenwoordig kunnen moderne airco’s veel meer. Naast het koelen van de lucht zijn ze ook prima instaat om de lucht te ontvochtigen, – te filtreren en te verwarmen. Split airconditioners kunnen namelijk ook geleverd worden in warmtepomp uitvoering. De Koelcyclus wordt dan omgekeerd; aan de buitenlucht onttrokken warmte wordt aan de lucht binnen afgegeven. Dat is een zeer efficiënt proces: warmte uit buitenlucht is immers gratis. Zelfs bij -15 °C kan de warmtepomp nog warmte uit de buitenlucht halen. Vooral in de tussen seizoenen kan de cv-installatie dan uitgeschakeld blijven. En misschien wilt u overdag alleen die ene ruimte verwarmen, omdat er in de rest van het huis nog niet geleefd wordt. Zo bespaart u flink op energie. Kortom moderne airco’s zorgen voor een perfect woon- of werkklimaat.

Ik ben kleinbehuisd. Is een verrijdbare airco een optie voor mij?
Verrijdbare modellen staan altijd in de weg. Beter zijn de modellen die aan de wand (hoog of laag) of aan het plafond hangen. Indien er zich een ruimte tussen het plafond en de vloer van de bovenliggende etage (of dak) bevindt, zijn er nog meer mogelijkheden. Het is dan zelfs mogelijk om de airconditioning praktisch onzichtbaar weg te werken en daarmee dus volledig te integreren in het interieur.

Airco is zeker een behoorlijke investering?
Airconditioning is de afgelopen jaren zeer betaalbaar geworden. Voor de meest bekende merken betaald u bovendien ook nog voor naamsbekendheid. Er zijn echter nieuwe spelers op de Nederlandse markt, die heel goede kwaliteit voor een heel gunstige prijs leveren. Bovendien bent u vele jaren gegarandeerd bent van een comfortabele leef- en/of werkomgeving. Een kwaliteitsairco gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. En in dat licht bekeken zal uw afschrijving per jaar u aangenaam verrassen. En bedrijven kunnen bij veel van de door ons geplaatste airconditioners aanspraak maken op op energie investeringsaftrek (EIA).

Airco gebruikt zeker veel elektriciteit?
Alle elektrische apparaten gebruiken energie. Echter de één minder dan de ander. Maar, wat minstens zo belangrijk is, is de vraag wat je terug krijgt voor die elektrische energie. Moderne koelsystemen hebben een zeer hoog rendement. Voor iedere geïnvesteerde kW elektrisch vermogen krijgt u gemiddeld zo’n 4 kW aan koelvermogen terug! En als u met een airco gaat verwarmen zelfs nog meer!

Kun je ziek worden van airconditioning?
We zeggen het tegen onze kinderen; Drink niet teveel ijskoud water, want dan krijg je pijn in je buik. Zo moet u ook de verhalen zien over het ziek worden door airco. Ons lichaam is niet ingesteld op plotselinge grote temperatuur-wisselingen. Het is daarom niet verstandig om het temperatuurverschil tussen de buitenlucht en de gekoelde ruimte meer dan 5 °C te laten bedragen.

Zijn er regels of wetten van toepassing op de installatie of het gebruik van een airconditioningsysteem?
In Nederland dient elk elektrisch apparaat te voldoen aan en aangesloten te worden volgens de plaatselijke voorschriften van het bedrijf dat de energie levert. Daarnaast valt een airconditioninginstallatie onder de Regeling Lekdichtheid Koelinstallaties (RLK). Dit houdt onder andere in dat de installatie aangelegd en onderhouden dient te worden door een F-Gassen erkend installateur. voor de verplaatsbare airconditioners geldt de F-Gassen regeling (nog) niet. RM Techniek is een F-Gassen erkend bedrijf.

Lees hier meer over F-Gassen bedrijfscertificering

Kan ik niet beter een airco met wat meer koelvermogen kiezen?
Kies liever de juiste koelcapaciteit, maar zeker niet te veel! Bij de berekening van de koelcapaciteit spelen vele factoren mee. Uw erkende installateur kan deze berekening voor u uitvoeren en desgewenst zijn capaciteitskeuze aan u toelichten. Enkele belangrijke factoren zijn; Het toegepaste vensterglas en de oppervlakte, de isolatiewaarde van de bouwmaterialen, type dak en vloer, de toegepaste ventilatie, het aantal personen in de te koelen ruimte, de ligging van het pand op de zon, de toegepaste verlichting en natuurlijk de vloeroppervlakte of inhoud van de ruimte.

Er bestaan vandaag de dag toch geen slechte airco’s meer?
Inderdaad, er bestaan ook geen slechte autos. En toch zijn er zeer grote kwaliteit- en prijsverschillen tussen de verschillende merken. De A-merken hebben echter een net even betere energie-efficiënte, maken net even wat minder geluid en gaan net even wat langer mee en hebben een net even betere service en garantie. De prijs vergeet je, wat blijft is de kwaliteit.

Bestaan er ook eenvoudig te bedienen airco’s?
De moeilijk te bedienen regelingen zijn gelukkig verleden tijd. Eenvoud en automatische regelingen hebben vanzelfsprekend ook in de wereld van de klimaat systemen hun intrede gedaan. De meeste systemen waarschuwen u wanneer onderhoud nodig is en analyseren doorlopend de werking en sturen daarop zichzelf bij.

Wat is een inverter?
Inverter gestuurde systemen zorgen voor een constante binnentemperatuur. Bij veranderingen, passen ze de temperatuur automatisch en traploos aan. Bijvoorbeeld als de zon plotseling achter de wolken verdwijnt. Invertersystemen koppelen een grotere verwarmingscapaciteit aan een hoog gebruikscomfort, een zeer laag geluidsniveau en tot 30% lager energie verbruik. Een inverter beperkt schakelverliezen en piekstromen tot een absoluut minimum. Zo hoef je bij een inverter geen extra spanningsgroep in de meterkast te plaatsen.

Wanneer kom ik in aanmerking voor energie investerings aftrek?
EIA – De energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling voor ondernemers, die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en de toepassing van duurzame energie. Met de EIA heeft u dubbel voordeel: lagere energiekosten én u betaalt minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. 41,5% van de totale investering die gemoeid gaat met het installeren van de airconditioning mag u aftrekken van uw fiscale winst! De COP waarde (EER) van uw (nieuwe) airco dient dan wel groter of gelijk te zijn aan 4!
Kijk voor meer informatie op de website van RVO.

Code voor airconditioning is 211104.

Kan in een bestaand pand elk type airconditioning geïnstalleerd worden?
Het plaatsen van een (verplaatsbare) kamerkoeler of een splitsysteem kan in de meeste gevallen geen problemen opleveren. Als er luchtkanalen nodig zijn voor een centraal luchtsysteem, kan de beschikbare ruimte beperkingen geven en de bijkomende bouwkundige kosten doen toenemen. Vaak is het in dat geval raadzaam om per ruimte voor een individueel systeem te kiezen. Bel ons voor een afspraak om voor u de beste oplossing te bepalen.

Is een centraal luchtsysteem beter dan individuele units per ruimte?
Dat hangt af van uw persoonlijke wensen en de omstandigheden van de te conditioneren ruimte(s). Hoeveel ruimtes zijn er, wilt u in elke ruimte de temperatuur kunnen instellen, welke warmtebronnen zijn er in de diverse ruimtes, etc. Bij 4 á 5 grotere ruimtes is het overwegen van een centraal systeem de moeite waard. Voor centrale luchtsystemen moeten luchtkanalen aangebracht worden; split systemen zijn veelal eenvoudiger te monteren. RM Techniek kan u hierover vakkundig adviseren.

Wat moet ik doen als ik een airconditioningsysteem wil aanschaffen?
Laat u deskundig en geheel vrijblijvend voorlichten door RM Techniek, de vakbekwame installateur. Bedenk bij de aanschaf van een airconditioningsysteem dat gerenommeerde merken een voorsprong hebben in ontwikkeling en toepassing van nieuwe technieken. Ook is het belangrijk dat er altijd onderdelen in voorraad zijn.

Wat is de beste tijd om een airconditioningsysteem aan te schaffen?
In de meeste gevallen is dat de periode buiten het hoogseizoen. Dan bent u tijdens het hoogseizoen al verzekerd van een klimaat waarin het prettig wonen en/of werken is. Vaak kunt u dan ook profiteren van aanbiedingen.

Moet ik de ramen en deuren dicht houden als de airconditioning aan is?
Het is niet absoluut noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden als het systeem werkt. Zeker niet als u aan ons hebt aangegeven dat u een raam of deur open wilt laten en wij bij ons advies daarmee rekening hebben gehouden. Wel dient u zich te realiseren dat het energieverbruik zal toenemen.

Moet ik bij warm weer de thermostaat lager instellen?
De beste methode is om de thermostaat in te stellen op de hoogste temperatuur die als aangenaam wordt ervaren. Onafhankelijk van de buitentemperatuur zal de thermostaat het systeem inschakelen als de binnentemperatuur boven de ingestelde waarde komt. Dit betekent, dat de binnentemperatuur constant blijft, zonder dat de thermostaat steeds opnieuw ingesteld moet worden.

Is het toegepaste koelmiddel in mijn airconditioninginstallatie gevaarlijk?
De koelmiddelen R407C en R410A die normaliter in de eerder genoemde systemen worden toegepast, zijn niet giftig, niet brandbaar, niet explosief en reukloos. Het koelmiddel circuleert in een gesloten systeem. RM Techniek stelt, zoals ieder F-Gassen erkend installateur dat verplicht is, bij het in bedrijf stellen een lekdichtheidsrapport op.

Wat moet ik doen om mijn airconditioninginstallatie in een goede conditie te houden?
De hoofdzaak is om minstens één maal per jaar het systeem door een gekwalificeerd technicus zoals RM Techniek te laten controleren. Daarnaast kunt u zelf de filters regelmatig controleren en schoonmaken. Bovendien kunt u de condensingunit vrijmaken van bijvoorbeeld bladeren en ander vuil.

Mijn airconditioningsysteem werkt niet naar behoren. Kan ik zelf iets doen?
Het probleem kan soms eenvoudig opgelost worden: het vervangen van een defecte zekering, het indrukken van een aangesproken beveiliging of een juiste instelling van de thermostaat. Ook een vervuild filter kan de werking van uw systeem nadelig beïnvloeden. Verder kunt u controleren of de condensor vervuild is. Raadpleeg de instructies!!!

BIJ TWIJFEL ALTIJD BELLEN: RM Techniek, 06-14399083

Kan ik zelf reparaties uitvoeren aan mijn airconditioningsysteem?
In principe niet. Voor reparatie van de apparatuur is specifieke kennis vereist. Daarnaast kan het openen van de apparatuur gevaarlijk zijn in verband met de onder elektrische spanning staande onderdelen in de unit(s). Bovendien is het werken aan koelmiddelhoudende systemen wettelijk alleen toegestaan aan een F-Gassen erkend installateur, die daarvoor ook gecertificeerde technici in dienst heeft.

Wanneer is mijn airconditioningsysteem aan vervanging toe?
Als het systeem meer reparatiekosten heeft dan economisch verantwoord is. Wanneer hoofdcomponenten, zoals compressor en/of ventilator, aanwijzingen geven van (grote) slijtage, is het raadzaam RM Techniek te raadplegen. Wij kunnen advies geven of de kosten van reparatie opwegen tegen de aanschafprijs van nieuwe apparatuur. Vaak wegen de lagere gebruikskosten van de moderne apparatuur op tegen de meerprijs van vervanging.

Moet ik dan zowel de binnenunit als de buitenunit laten vervangen?
In de meeste gevallen is dit raadzaam. De combinatie binnenunit / buitenunit bepaalt de capaciteit en het energieverbruik. De aanschaf van een nieuwe combinatie geeft grote voordelen in bijvoorbeeld energieverbruik en bedieningsgemak. U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken met RM Techniek voor een offerte.

Hoe vaak moet ik de filters vervangen of schoonmaken?
Als de installatie dagelijks in gebruik is, moeten de filters maandelijks gecontroleerd worden. Een vervuild filter kan dan worden uitgezogen met een stofzuiger of – afhankelijk van het type filter – worden uitgewassen. RM Techniek bepaalt bij het jaarlijks onderhoud of het filter vervangen moet worden.

Wat is de gemiddelde levensduur van een installatie?
De levensduur hangt sterk af van diverse factoren, zoals het feit hoe frequent de installatie wordt gebruikt en of er regelmatig vakkundig onderhoud wordt gepleegd. Algemeen kan worden gesteld, dat de levensduur van de momenteel op de markt zijnde apparatuur van gerenommeerde merken minimaal 10 jaar is. Zeker als de installatie regelmatig wordt onderhouden door gekwalificeerde technici.